Mindful - nowy program żywieniowy Sodexo

W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie klientów, Sodexo w sieci swoich restauracji wprowadziło program żywieniowy Mindful. To część nowej filozofii Sodexo, która wykorzystuje nie tylko najnowsze trendy żywieniowe, ale także uczy jak sprawić, by prawidłowe odżywanie stało się codziennym nawykiem.

Mindful, czyli dieta biurowa

Mindful to zestaw pięciu dietetycznych posiłków o łącznej wartości 1500 kalorii. W skład zestawu wchodzą: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolacja, które można zamówić i po drodze do biura odebrać z restauracji. Dieta, potocznie nazywana pudełkową, to nie tylko lekkie posiłki, ale przede wszystkim program skierowany do osób chcących zachować szczupłą sylwetkę i pozostać w dobrym zdrowiu. Program Mindful, opracowany przez dietetyków, wykorzystuje najnowsze zalecenia żywieniowe, rekomendowane przez Instytut Żywności i Żywienia. Zbilansowana dieta, zawiera chude mięsa, nabiał i rośliny strączkowe będące dobrym źródłem białka. Do tego kasze, produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce, które dostarczają błonnika, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Program Mindful to część nowej filozofii Sodexo, w zakresie tworzenia różnorodnego menu, które wypracowali szefowie kuchni, menedżerowie restauracji i dietetycy. Oferta urozmaiconych i lekkich posiłków jest dedykowana wszystkim, którzy wcześniej unikali jedzenia poza domem ze względu na wysoką kaloryczność dań, serwowanych w barach i restauracjach. Mindful to gwarancja nie tylko urozmaicenia i doskonałego smaku potraw, ale także rezygnacji z niezdrowych tłuszczy, białej mąki, panierek i zasmażek. Wyjątkowość rozwiązania, oferowanego przez wybrane restauracje Sodexo na terenie całego kraju, polega na tym, że zestaw posiłków, zapakowany w funkcjonalne pojemniki, można każdego dnia odebrać z biurowej restauracji, która oferuje także możliwość zjedzenia lunchu, będącego częścią diety, w gronie znajomych z pracy.

Człowiek jest tym, co je
Dobre nawyki żywieniowe są gwarancją świetnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto pamiętać jak ważne jest myślenie o jedzeniu, bo jak mawiał niemiecki filozof Ludwig Feuerbach «Człowiek jest tym, co je». Dlatego we wszystkich restauracjach Sodexo potrawy są przyrządzane codziennie, na miejscu, na bazie świeżych składników, pochodzących od sprawdzonych dostawców. Kucharze, zamiast gotowych mieszanek przypraw i dodatków, wykorzystują wyłącznie składniki i przyprawy bez zawartości glutaminianu sodu, czyli chemicznego wzmacniacza smaku i zapachu. W ofercie znajdują się dania wegetariańskie, dietetyczne, a nawet bez glutenu. Osoby ceniące tradycyjne smaki i polską kuchnię także znajdą tu coś dla siebie. Ponadto różnorodne, stale modyfikowane menu uwzględnia sezonową dostępność poszczególnych produktów, jest dostosowane do kalendarza obchodzonych świąt, a także uwzględnia tematykę organizowanych w lokalach akcji edukacyjnych czy festiwali kulinarnych.


Szczegółowe informacje na temat restauracji Sodexo Polska On-site Services dostępne są na stronie www.sodexo.pl


O Sodexo
Grupa Sodexo, światowy lider w zakresie usług podnoszących Jakość Codziennego Życia, od chwili założenia firmy przez Pierre’a Bellon’a w 1966 roku, jest strategicznym partnerem dla firm i instytucji, które kładą nacisk na efektywność, lojalność i dobre samopoczucie pracowników oraz partnerów biznesowych. Z wielką pasją 420 000 pracowników Sodexo w 80 krajach, każdego dnia projektuje, zarządza i dostarcza unikalne usługi w zakresie kompleksowej obsługi nieruchomości (Sodexo On-site Services) oraz w zakresie kompleksowych usług motywacyjnych (Sodexo Benefits and Rewards Services) obsługując każdego dnia 75 milionów konsumentów na całym świecie.

Sodexo w liczbach
(dane z 31 sierpnia 2013 roku)

Grupa Sodexo na świecie
18.2 miliarda euro skonsolidowanego dochodu
420,000 pracowników
20. pozycja na liście największych pracodawców na świecie
80 krajów
34,300 placówek
75 miliona konsumentów dziennie
9.5 billion euro market capitalization
(dane z 7 listopada 2012 r.)
Sodexo On-site Services w Polsce
5 800 000 m2 obsługiwanej powierzchni
2 600 obsługiwanych mniejszych jednostek
2 000 zatrudnionych pracowników
420 Klientów
400 obsługiwanych nieruchomości
70 restauracji

Sodexo Benefits and Rewards Services w Polsce
43 000 Klientów
3 500 000 użytkowników naszych rozwiązań rocznie
50 000 współpracujących punktów usługowo-handlowych